Kókuszolaj vagy Olivaolaj?

Az olivaolaj az egyik legegészségesebb természetes étolaj, roppant népszerű világszerte a konyhában. A kókuszolajjal összevetve, lényeges különbséget elsőre alig lehet felállítani kettejük között. Szinte megegyező tulajdonságokkal rendelkeznek

Egy teáskanál extra szűz olivaolaj Egy teáskanál kókuszolaj
Kalória 120 120
Össz.zsír (g) 14 14
Telített zsír (g) 1 12
Koleszterin (mg) 0 0

 

Ahogy a táblázat is mutatja, egy teáskanál olivaolaj ugyanúgy 120 kalóriát rejt magában, mint a kókuszolaj. Zsírtartalmuk is megyegyező 14-14 gramm, és közös bennük, hogy egyik sem tartalmazza a szervezet számára kártékony transz-zsírokat és a koleszterint.

A lényeges különbség a telített zsírok arányában rejlik, amelyek segítik a tápanyagok szervezetbe történő beépülését.Nagyon hasolóak, mégis különböznek. Kevésbé ismert, ám lényeges különbség, hogy kettejük füstpontja különbözik. Mindez azt jelenti, hogy az olivaolaj kevésbbé hőálló mint a kókuszolaj. A konyhai felhasználásban ennek azért van jelentősége, mert az olajok jellegzetessége, hogy a maximális hőmérsékleti pont felett molekuláris szerkezetük az emberi fogyasztása nézve kártékonyan megváltozik.

További példa: A kókuszolaj folyékony halmazállapotát nagyon könnyen szilárdra cseréli, lévén, hogy 24-25 fokon megdermed. Ezért míg az olivaolajat előszeretettel vegyítjük hideg ételekhez és salátákhoz, addig a kókuszolajat inkább a főzéshez, sütéshez ajánljuk.

Extra szűz olivaolaj Extra szűz kókuszolaj
Elsődleges zsír Olajsav és Egyszeresen telített Omega 9 zsírsav 73% 90% telített zsírsavak, ebből 50% laurinsav
Hasznos összetevők Antioxidánsok; E- és K-vitamin; Vas Antioxidánsok; E- és K-vitamin; Vas + telített zsírsavak
Égéspont A tápanyagok 170 Celsius fokig stabilak A tápanyagok 170 Celsius fok felett is tabilak maradnak
Tárolás Sötét átlátszatlan üvegben, sötét hűvös helyen Hűvös, sötét helyen, bár kevésbé árt neki a hő és az UV-sugárzás. Ha idegenkedünk a műanyagtól, üvegedénybe is tehetjük.
Állaga Szobahőméréskleten folyékony Általában folyékony, 25 Celsius fok alatt szilárd
Eltarthatósága Legalább 1 év Legalább 2 év
Ideális Saláta öntetekhez, szószokhoz, mártásokhoz, alacsony hőmérsékleten történő főzéshez, turmixgéphez Margarin helyettesítésére, mártásokhoz, sütéshez, pirításhoz, magas hőmérsékleten történő főzéshez


Vélemények

a kókuszolajról
Dobrádi Nóra - Budapest
Rohamok
"Szeretek a rohamaim ellen kókuszolajat szedni. Mióta nagyjából egy hónapja naponta 5 teáskanállal eszem belőle, a rohamaim megszűntek. Már azelőtt abbahagytam a gyógyszerek szedését, hogy bármit tudtam volna a kókuszolajról. A gyógyszer egyáltalán nem segített nekem. A kókuszolaj visszaadta az életemet."

Átvevőpont

1119 Budapest (11. kerület)
Kankalin utca 2.