A kókuszolaj súlyos betegségeknél

A Magyar Cukorbetegek Szövetségének közleménye szerint nyogodtan fogyaszthatják cukorbetegek is a kókuszolajat, mivel az inzulin jelenléte nélkül is képes táplálni a sejteket.

Leszögezendő: Az elején tisztáznunk kell, hogy a kókuszolaj gyógyító hatásai tudományosan még nem bizonyítottak a mindmáig gyógyíthatatlan betegségekkel szemben. Kiindulás pontnak azonban némi fényt jelent az alagút végén a számtalan jól sikerült kísérlet.


Kókuszolaj és a Rák-kutatás

A kókuszolaj jótékony, közepes láncú telített zsírsavjainak és a pajzsmirigyet fokozó tulajdonságai miatt köztudottan erősíti az immunrenszert, egyesek szerint olynnyira felturbozza „szervezetünk védőbástyáját”, hogy még a rák elleni küzdelemben is igen hatásos lehet.

Egyre több kutatás igazolja, hogy a rák egy anyagcsere betegség. Ez azt jelenti, hogy a sejtek mitokondriális légzési nehézségekkel küzdenek. A Rákos sejtek a szerezeteben lévő glükóz és aminosav erjedésével képesek életben maradni és fejlődni. Talán mondani sem kell, hogy a rákos sejtek elburjánzása milyen hatásokkal jár szervezetünkben. És itt jön szóba a kókuszolaj!

A kókuszolaj fogyasztás fokozza a szervezetnek a ketontermelését. A véráramba keringő ketonokat a legtöbb sejtünk energiaforrásként használja fel; a ketonok a rákos sejtek esetébe azonban ellentétes hatást fejthetnek ki – pusztítva azokat.

A megfigyelést először Otto Warburg kétszeres orvosi Nobel díjas írta le. Dr. Warburg szerint a ráksejtek primitívebbek az emberi szervezet más sejtjeitől. Mivel utóbbiak képesek a ketonok működésének megváltoztatására, ezért energiát nyernek belőlük. Ezzel szemben a ráksejtek nem képesek felhasználni a ketonokat energiaforrásként; és mivel nekik is tápanyagra van szükségük, egy ketogén-étrend hatásra megelőzhető a halálos kór sejtjeinek elbúrjánzása, mi több elméletileg vissza is szoríthajuk így a rákot. Otto Warburg megfigyeléséből kiindulva a későbbiekben kutatók arra jutottak, hogy egy szénhidrátszegény, ketogén étrendet követő egyén sokkal jobban reagál a kemoterápiás kezelésekre, így nagyobb eséllyel küzdhet a halálos kór ellen.

A kókuszolaj rák ellenes hatásainak egy sokkal hétköznapibb megközelítése is ismert. A természetgyógyász és elismert kókusz-szakértő Bruce Fife szerint a kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavajainak és antioxidánsainak köszönhetően rákellenes hatásokkal is bír. A szakember egyszerű kísérletket végzett állatokon, mégpedig úgy, hogy természetes növényi olajokkal tápálálta őket. Fife kipróbálta a kókuszolajat is, és legnagyobb meglepetésére a rák egyedül a kókuszolaj fogyasztása következtében nem fejlődött tovább! Bruce Fife elképzelése szerint ez akár az emberek esetében is működhetne. Több mind érdekes elmélet! Mindenesetre Bruce Fife össze is gyűjtötte elképzeléseit a ’The Coconut Oil Miracle’ című könyvében.Kókuszolaj Alzheimer-kór esetén

Az Alzheimer-kor nem más, mint a biológiai értelemben vett „lerobbanás”, mely együtt jár a gondolkodás, a szellemi –és a kognitív funkciók leépülésével és az elbutulással. A 20. század elején Alois Alzheimer német ideggyógyász által felfedezett betegség sajnos egyre elterjedtebbé válik bolygónkon. Alzheimer professzor felfedezése óta gőzerővel kutatják a jelenleg is gyógyíthatatlan betegség ellenszerét. A kutatók nem midnig a tudomány berkein belül vizsgálódnak, hiszen egyesek természetes alternatívákat keresnek-kutatnak. Így jutottunk el odáig, hogy voltak akik kijelentették, hogy a kókuszolaj igen is hatásosan működhet az Alzheimer-kór leküzdésében.

Dr. Mary Newport ’Ha lenne gyógymód’ című könyvében kiutat próbált mutatni az Alzhemeir-kórban szenvedő betegeknek. Dr. Newport saját kutatásait tárta a nagyvilág elé, amelyek egy roppant egyszerű gyógyhatású készítményen alapulnak – a kókuszolajon.

Dr. Newport férje Alzheimer-kórban szenvedett, és mivel számtalan gyógyszert, gyógymódot kipróbáltak már a kór enyhítésére a doktornő saját maga kezdett el megoldást keresni. Több neurológiai vizsgálatot követően Dr. Newport egészen odáig jutott, hogy a ketonok számos idegrendszeri megbetegedésen, így akár az Alzheimer-kór orvoslásában is.

A szervezetünkben található ketonok szintje normál esetben nagyon alacson. Koplalással, kevés szénhidrát -vagy közepes szénláncú telített zsírsavak bevitelével növelhető. A kókuszolaj nagyon gazdag közepes szénláncú zsírsavaknak. Ezek a zsírsavak a májban ketonokká alakulnak, és szerveink közül az agyunk is fel tudja őket használni enegriaforrásként. A ketonok közvetlenül biztosítanak energiát, nem raktározódnak el feleslegesen és anélkül adnak energiát, hogy szükség lenne inzulinra. Dr. Newport szerint a ketonok az Alzheimer-kórban megfertőzödött agysejtek számára is képesek energiát adni, újraéleszteni azokat.

Az „Alzheimeres” sejtek elveszítik glükózfelhasználó képességüket, így a ketonokon kívül további energia felvételre nem képesek – így következik be a sejtelhalás.

Dr Newport ezek után kókuszolajjal kezdte táplálni férjét, és állítása szerint olyan pozitív eredményeket tapasztalt, mint az agyzsugorodás megállítása, a szellemi funkciók visszatérte vagy például a rövid távú memória.


+1 bíztató tény a kókuszolaj és az Alzheimer-kór közötti összefüggésre:

2004-ben a ’Neurobiology of Aging’ folyóiratban közölt tanulmány szerint megállapítható, hogy a kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavjai javítják a szellemi funkciókat és a memóriát időskorú embereknél. Mivel az Alzheimer-betegség is a kor előrehaladtával alakul ki, ezért egy kísérletet végeztek el ennek bizonyítására. 20 alanyt vizsgáltak, köztük olyanokat is, akiknél kimutatható az Alzheimer-kór. Véletlenszerűen adtak kókuszolajat az alanyoknak, és azon Alzheimeres betegeknél, akik kaptak a kókuszolajból már 1 adag után állítólag javult az agyi működés.Kókuszolaj és a HIV-vírus

A HIV az angol „Human Immundeficiency Virus” rövidítése, mely magyarul annyit tesz, hogy ’ emberi immunhiányt okozó vírus’. A HIV vírus okozza a rettegett AIDS – „Acquired Immune Deficiency Syndrome” – azaz a ’ szerzett immunhiányos tünet-együttes’ kialakulását. A köznyelvben nem tesz különbséget a két megnevezés között, lényegében ugyan azt láttattják mindkét betegség mögött. Orvosilag azonban jelentős foglami különbségek vannak, amelyek lényege röviden a következő. A HIV-vel fertőzött egyén esetében a fertőzés ténye ugyan kimutatható, ám akár hosszú évekig még tünetmentes marad, az immunrendszer csak lassan károsodik.

AIDS-ről már akkor beszélünk,mikor a betegség súlyos és látható tünetekkel jár, mivel az immunrendszerünk olyannyira károsodott, hogy nem képes védelemt nyújttani a fertőzések és kórokozók ellen. A betegség gyógymódja egyenlőre még nem ismert.

Fülöp-szigeteki kutatók azonban a kókuszolaj immunerősítő hatásaiból kiindulva elkezdtek vizsgálódni. A kutatók a kókuszolaj magas laurinsav tartalmából indultak ki. A laurinsav bizonyítottan erős vírusellenes tulajdonságú és erősíti az immunrendszert. Kísérleteket is végeztek, melyek során AIDS-betegeknek rendszeresen adtak kókuszolajat, és azt tapasztalták, hogy jelentősen csökkent a fertőzést okozó HIV-vírus aránya. Több mint bíztató eredmény!

Tápanyagtartalom 100g kókuszolajbant
Energia (kcal) 862
Energia (kj) 3607
összes zsír (g) 100
Vas (mg) 0,04
Cink (mg) 0
Kalcium (mg) 0
Mangán (mg) 0
E-vitamin (mg) 0,09
Gamma tokoferol (mg) 0,2
K-vitamin (mcg) 0,5
Kolin (mg) 0,3
Telített zsírsavak (g) 90
Egyszeresen telítettlen zsírsavak (g) 3
Aminósavak (g) 0


Vélemények

a kókuszolajról

Kérem vegye figyelembe: az eredmény nem garantált és egyénenként eltérhet!

Kiss Kálmán - Szekszárd
Memória
" Memória zavar ellen használom a kókuszolajat. Háromnaponta veszek be belőle nagyjából 2 nagy evőkanállal. Segített, hogy vissza tudjak emlékezni dolgokra. Egyszerűen fogyasztható. Pirítósra is kenhetem vagy levesbe is tehetek belőle. "

Átvevőpont

1119 Budapest (11. kerület)
Kankalin utca 2.
Minőségi kókuszolaj