Összehasonlítások


Főzőolajok + vaj Többszörösen telítetlen zsírok aránya (%) Egyszeresen telítetlen zsírok aránya (%) Össz. telítetlen zsírtartalom (%) Telített zsírok aránya (%)
Kókusz 2% 6% 8% 86%
Napraforgó 66% 20% 86% 10%
Oliva 8% 74% 82% 13%
Vaj 4% 29% 33% 62%


 

Főzőolajok / zsírok Füstpont
Kókuszolaj 177+°C
Napraforgó olaj 107+°C
Oliva olaj 160+°C
Vaj 177+°C

 

1 Evőkanál Főzőolaj Kalóriatartalom Zsírtartalom (g)
Kókuszolaj 117 13,6
Napraforgó olaj 120 13,6
Oliva olaj 119 13,5
Extra szűz olivaolaj 120 14
Avokádó olaj 124 14
Kukorica olaj 120 14

 

Tápanyagtartalom 100g kókuszolajban
Energia (kcal) 862
Energia (kj) 3607
összes zsír (g) 100
Vas (mg) 0,04
Cink (mg) 0
Kalcium (mg) 0
Mangán (mg) 0
E-vitamin (mg) 0,09
Gamma tokoferol (mg) 0,2
K-vitamin (mcg) 0,5
Kolin (mg) 0,3
Telített zsírsavak (g) 90
Egyszeresen telítettlen zsírsavak (g) 3
Aminósavak (g) 0

Extra szűz olivaolaj Extra szűz kókuszolaj
Elsődleges zsír Olajsav és Egyszeresen telített Omega 9 zsírsav 73% 90% telített zsírsavak, ebből 50% laurinsav
Hasznos összetevők Antioxidánsok; E- és K-vitamin; Vas Antioxidánsok; E- és K-vitamin; Vas + telített zsírsavak
Égéspont A tápanyagok 170 Celsius fokig stabilak A tápanyagok 170 Celsius fok felett is tabilak maradnak
Tárolás Sötét átlátszatlan üvegben,
sötét hűvös helyen
Hűvös, sötét helyen, bár kevésbé árt neki a hő és az UV-sugárzás. Ha idegenkedünk a műanyagtól, üvegedénybe is tehetjük.
Állaga Szobahőméréskleten folyékony Általában folyékony, 25 Celsius fok alatt szilárd
Eltarthatósága Legalább 1 év Legalább 2 év
Ideális Saláta öntetekhez, szószokhoz, mártásokhoz, alacsony hőmérsékleten történő főzéshez, turmixgéphez Margarin helyettesítésére, mártásokhoz, sütéshez, pirításhoz, magas hőmérsékleten történő főzéshez