Süssön, főzzön kókuszolajjal

Kokusz zsir

A Magyar Cukorbetegek Szövetségének közleménye szerint nyogodtan fogyaszthatják cukorbetegek is, mivel az inzulin jelenléte nélkül is képes táplálni a sejteket.

A kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakból áll, amelyek nagy része közepes láncú triglicerd. Utóbbi adja jellegzetességét; a közepes láncú trigliceridek ugyanis nem gátolják a tápanyagok szervezetbe való beépülését.

A kókuszolaj ellenálló az oxidációval szemben, továbbá hőstabil, azaz nem indulnak el az olyan káros oxidációs folyamatok, mint a sejtburjánzás. Füstpontja népszerű főzőolajok közül a legmagasabb. Bővebben itt olvashat erről:


Főzőolajok / zsírok Füstpont
Kókuszolaj 177+°C
Napraforgó olaj 107+°C
Oliva olaj 160+°C
Vaj 177+°C

A kókuszolaj konyhai felhasználásánál meg kell említeni azt is, hogy míg az egyéb növényi olajak többszöri felhasználása az olaj minőségének romlása miatt nem ajánlott, addig a kókuszolaj magas hőstabilitása - az ételmaradékok alapos kiszűrése után - újra felhasználható.

Sütéshez, főzéshez használható önmagában is, ám legfinobb hatást akkor érjük el, hogyha olívaolajjal vegyítjük úgy, hogy a keverék 30-50%-a legyen kókuszolaj; a hőfokot pedig érdemes 175 C° alatt tartani.

A kókuszolaj olvadáspontja 24-25 C° között van, ezért például önmagában salátákra öntetként ne használjuk, mivel a hűtött zöldségektől azonnal megdermed.Hasznos tanácsok a kókuszolajjal való főzéshez

Kókuszolaj terápia

 • A szilárd kókuszolajat ne kaszaboljuk, vakdossuk össze-vissza, olvasszuk fel és tegyük jégkockatartóba. Hűtsük addig, míg meg nem szilárdul. Szedjük ki a kis kókuszolaj kockákat a tartóból és tegyük egy légmentesen zárható edénybe. Amíg a konyhában a hőmérséklet nem túl magas, a kókuszolaj nem fog felolvadni, de tarthatjuk akár a hűtőben is. A kókuszolaj kockákat egyszerűen használhatjuk, amikor szükségünk van rá a főzés során.
 • Ha a recepthez fel kell olvasztani a kókuszolajat, rakjuk bele egy serpenyőbe, és tegyük azt kis láng fölé. A kókuszolaj ugyanis hamar, már 25 fokon felolvad.
 • A szilárd kókuszolajat rendszeres használat esetén célszerű a tűzhely környékén tartani, hiszen ilyenkor a hő miatt folyékony állagú lesz, és így azonnal felhasználható sütéshez, főzéshez.
 • A kókuszolaj a konyhában, de még a fürdőben is jól eláll, nem igényel extrém feltételeket.
 • A kókuszolajat használhatjuk nyugodtan a vaj és a legtöbb (ha nem az összes) olaj helyett a sütésnél. Azonban ne felejtsük el, hogy a kókuszolaj megszilárdul, amint hideg összetevőkkel érintkezik, mint a tojás vagy a tej, ezért a legjobb minden hozzávalót szobahőmérsékleten tartani, mielőtt összekevernénk őket kókuszolajjal.
 • A szűz kókuszolaj az egyik legjobb a konyhában!

6 konyhai módszer a kókuszolaj használatához

 • Sütésnél a szilárd zsiradékok helyettesítéséhez

  Hogyha a sütemény receptje szilárd vajat ír, szilárd kókuszolajat használunk; ha olvasztott vajra vagy zsiradékra van szükség, folyékonyabb formáját használjuk

 • Pattogatott kukorica tetejére

  Egészséges csemege, amivel leküzdhetjük a sóvárgást a kekszek és a chipsek iránt. Finom és egészséges ropogtatnivalót készíthetünk, ha a pattogatott kukorica tetejét egy kevés kókuszolajjal locsoljuk meg. A kókuszolaj kihozza a kukorica édeskés ízét, krémessé is teszi azt, anélkül hogy vajat tennénk a tetejére.

 • A vaj helyettesítője Ha nincs kéznél vaj vagy egyszerűen nem szeretnénk rákenni a kenyérre, felhasználni a tojást a sütéshez, nyugodtan használjunk helyettük kókuszolajat. Egyedül a következőre ügyeljünk: A kókuszolajból – a markáns összetevők miatt – 25%-al kevesebbet használjunk mint a vajból.
 • Ételek párolása kókuszolajjal

  Zöldségeket is bátran párolhatunk növényi olajok helyett kókuszolajon.

 • Locsuljuk meg nyugodtan ételeinket

  Egy frissen sütött csirkemell pirosra varázsolásához tökéletes a kókuszolaj. Zöldségeket is nyugodtan meglocsolhatunk vele, egyedül arra kell figyelni, hogy hideggel ne érintkezzen a kókuszolaj, hiszen azt ahogy már említettük, olyankor megdermed.

 • Feldobni a salátákat

  A kókuszolajat a legegyszerűbben és legnagyszerűbben saláták készítéséhez használhatjuk, különleges önteteket készíthetünk vele, gyorsan és egyzserűen.A legellenállóbb olaj

 

Főzőolajok / zsírok Füstpont
Kókuszolaj 177+°C
Napraforgó olaj 107+°C
Oliva olaj 160+°C
Vaj 177+°C

 

A kókuszolaj füstpontja a főzőolajok közül a legmagasabb. A füstpont az a hőmérésklet, ahol elindulnak a káros oxidációs folyamatok az olajokban. Hőkezelés hatására közismert, hogy különböző bomlástermékek keletkeznek, olyanok mint az ún. transz-zsírok, amelyekről elég csak annyit megemlíteni, hogy nagy mennyiség bevitelekor jelentősen hozzájárulnak a szervezet koleszterin szint csökkentéséhez, illetve az artériák elzáródásához.

A kókuszolaj Celsius-fokban mért értéke ugyan megegyezik a vajéval, ám fontos tudni, hogy minél finimítottabb eljárással készül a kókuszolaj, annál magasabb lesz a mutató, amely végül akár a 200 Celsiust is meghaladhatja.Coconoil kókuszolaj

Vélemények

a kókuszolajról

Kérem vegye figyelembe: az eredmény nem garantált és egyénenként eltérhet!

Kiss Kálmán - Szekszárd
Memória
" Memória zavar ellen használom a kókuszolajat. Háromnaponta veszek be belőle nagyjából 2 nagy evőkanállal. Segített, hogy vissza tudjak emlékezni dolgokra. Egyszerűen fogyasztható. Pirítósra is kenhetem vagy levesbe is tehetek belőle. "

Átvevőpont

1119 Budapest (11. kerület)
Kankalin utca 2.