Kókuszolaj terápia

A kókuszolaj nagyon gazdag középes szénláncú zsírsavakban. Ezek a zsírsavak nem járulnak hozzá a zsírszövet kialakulásához, a szervezetünk közvetlenül alakítja energiává ezeket a lebontás/emésztés során. A kókuszolaj megbízható energiaforrás, mely egyenletesen ég el szervezetünkben, és ugyan ilyen módon tárolódik is.

A kókuszolaj baktérium -és gomba-ölő hatása miatt jól használható a betegségek elleni küzdelemben. Egy átlagos felnőttnek napi 3-4 evőkanál kókuszolaj segít leküzdeni és megelőzni a különböző nyavajákat. Hogyha jelentősebb javulást szeretnénk elérni, célszerű felosztani a „kókuszolaj-kúrát” egyenlő idkőközökre, mondjuk például 2-3 óránként megismételve azt a nap foylamán.

Figyeljünk arra, hogy főleg az elején semmiképpen se fogyasszuk éhgyomorra, egészen addig, amíg szervezetünk nem szokik hozzá a jelentős kókuszolaj bevitelhez. Ezalatt némi táplálékot mindenképpen juttassunk szervezetünkbe.

Útmutatásul, itt látható az ajánlott adagok mennyisége a kókuszolaj kúrához, a testtömeghez viszonyítva.

Súly (kg) Adag (evőkanál) / nap
79 felett 4
68 - 78 között 3 - 3,5
57 - 67 között 3
45 - 56 között 2 - 2,5
36 - 46 között 2
23 - 33 között 1 - 1,5
23 alatt 1


A ketogén diéta

Áfonyalé

Az utóbbi években számtalan kutatás és vizsgálódás folyik azzal kapcsolatban, hogy a ketogén diéta milyen betegségekre jelenthet gyógyírt. Már a kutatómunkálatok elején igazán bíztató eredmények születtek. De mi is az a ketogén-terápia, és mire jó?

A ketogén terápia nem más, mint egy alacsony szénhidrát -és magas zsírtartalmú diéta. Az egyik legismertebb terápiás alakalmazása pedig a gyermekkori epilepsziás tünetek csökkentése. A fiatalkori epilepszia igen elterjedt betegség, ráadásul sokszor ellenáll az eddig ismert gyógyszereknek is.

A speciális diéta során nagyon kevés szénhidrátot és nagy mennyiségű zsírokat fogyasztunk. Utóbbi megemeli a szervezetben lévő ketontestek számát.

(A ketonok röviden: a zsíranyagcsere termékei, a májban glukagon hatására képzőgnek. A véráramba keringenek, és a legtöbb aktív szövet energiaforrásként használja a ketonokat, el tudja égetni azokat.)

Az egyedi étrendnek és az annak következtében megszaporodó ketonoknak köszönhetően drámaian csökkenhet az epilepsziás rohamok száma a gyermekeknél, igaz ez azokra is, akiknél korábban a betegség ellenállt a gyógyszeres kezeléseknek is.

Hogyha kókuszolajat fogyasztunk, akkor annak közepes láncú zsírsavjai a májban szintén ketontestekké alakulnak, így a kókuszolaj különösképpen hatásos a keton-képzés indukálásához.Szájfertőtlenítés kókuszolajjal

Kokuszolaj

Egy speciális, ám roppant egyszerű módszerről van szó, amely a 21. század elején egyre népszerűbb. A lényege az, hogy különböző étkezési olajokkal, - amelyek közül a legjobban a kókuszolajat használni - öblögetjük a szánkat. Az angolul ’oil pulling’-nak – „olajos öblögetésnek” - nevezett terápia Indiában és Kínában több évezredes múltra tekint vissza

Éhgyomorra a legjobb elvégezni az öblögetést: 1 evőkanál kókuszolajat naponta, úgy 15-20 percig a szánkban tartunk, és folyamtosan átszürjük fogainkon. Az öblögetés során így fertőtlenítjük és megtisztítjuk a baktériumok sokaságától szájüregünket. A kókuszolajat a művelet befejezése után semmiképpen se nyeljük le! A gyorsabb hatás érdekében naponta többször is elvégezhetjük az öblögetést.


Kókuszolaj a diétához

Áfonyalé

A kókuszolaj segítséget nyújthat a fogyókúrában, a súlycsökkentésben is. A kókuszolajban lévő ketontestek ugyanis étvágycsökkentő hatást fejtenek ki, segítenek megőrizni az éppen meglévő karcsú alakunkat. Továbbá a kókuszolaj segíthet megszabadulni a fölösleges kilóktól is.

A kókuszolaj diéta roppant egyszerű elven alapul: A hagyományos főzőolajat, vajat és zsírokat a kókuszolajjal helyettesítsük. Lehetőleg jó minőségű 100%-os kókuszolajat válasszunk, amelyet sütéshez vagy főzéshez nyugodtan alkalmazhatunk, ételeink a megszokott módon készíthetőek el. Tudjon meg többet a kókuszolaj fogyasztó hatásairól!

(Megjegyzés: A kókuszolaj fogyasztás a fogyókúra alatt önmagában nem képes kiváltani a mozgás és a kiegyensúlyozott étkezés jótékony hatásait. Így a sikeres diéta érdekében ezeket sem hanyagolhatjuk el el.)Vélemények

a kókuszolajról
Dobrádi Nóra - Budapest
Rohamok
"Szeretek a rohamaim ellen kókuszolajat szedni. Mióta nagyjából egy hónapja naponta 5 teáskanállal eszem belőle, a rohamaim megszűntek. Már azelőtt abbahagytam a gyógyszerek szedését, hogy bármit tudtam volna a kókuszolajról. A gyógyszer egyáltalán nem segített nekem. A kókuszolaj visszaadta az életemet."

Átvevőpont

1119 Budapest (11. kerület)
Kankalin utca 2.